RotaRun Bulgaria - Национална инициатива на Ротаракт клубовете в България


Включете се в инициативата RotaRun Bulgaria, организирана от Ротаракт клубовете в България с партньорството на Българско сдружение “Лимфом”, УМБАЛ "Александровска"и Български Червен Кръст в подкрепа на Българския регистър за потенциални донори на  стволови клетки!

❤️ Ротаракт клубовете от София, Пловдив, Велико Търново, Дупница, Добрич, Банско и Кърджали организират 5-км бягане, като локациите ще бъдат следните:  

- София - Тех парк.

- Пловдив - Гребна база.

- Велико Търново - парк "Дружба".

- Дупница -  парк “Рила”.

- Банско - по ул. “Пирин".


~ Кога? 30.04.2023 от 10.00 часа

~ Как се взема участие?

В деня на събитието ще ви очакваме час преди старта (10.00 ч.) за регистрация и получаване на насоки, самото бягане започва в 11.00 ч.


❤️ Има ли такса?

Не. Участието е безплатно и ви е нужна единствено мотивация, добро настроение и удобни обувки!


❤️ Каква е каузата?

Да подпомогнеш популяризирането на Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки. Този регистър дава възможност на хора, които имат нужда от трансплантация на стволови клетки да намерят своят донор. Част е от световната база данни за потенциални донори.

❤️ Интересно.. може ли повече информация?

Стволовите клетки са резервни клетки, които се активират в определени ситуации и могат да заменят функционално други клетки в организма.

- При здрави хора стволовите клетки могат да бъдат извлечени от периферна венозна кръв, кръв от ембрионална пъпна връв или чрез костен мозък.

- Дарените стволови клетки могат да бъдат прехвърлени в кръвта на нуждаещ се и да спомогнат за преодоляването на около 100 различни заболявания.

- След даряване на стволови клетки от периферна кръв не възникват усложнения за донора, защото те успешно се регенерират в организма. Процедурата по дарение е подобна на стандартното кръводаряване.

- А как можем да се включим в регистъра?

Има 2 начина да станеш част от регистъра - като дадеш букална проба или с кръвна проба. Станете и самите вие герой за някого, като се запишете като дарител на стволови клетки в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ "Александровска" или в лаборатории „Рамус“ в цялата страна


❤️ Повече информация за каузата: Страшно добра кауза

❤️ Повече за Ротаракт България: Ротаракт БългарияДвижението е извор на здраве, сила и добро настроение!

Каним ви да се раздвижим заедно - за (страшно) добра кауза!

- - -


Влез си в профила | Регистрация