REM Краков 2021


Магия. 

Ако ме питате как бих описала европейските срещи на Ротаракт с една дума това е магия.

Да срещнеш над 300 човека от цял свят и да имаш възможност да споделяш свободно идеи и цели е нещо, в което не вярвах докато не го изживях лично. Организират се от над 30 години и се провеждат два пъти в годината - през есента и през зимата. 


Какво се включва в програмата на събитието?

Среща на ERIC е сред акцентите. 


ERIC (European Information Rotaract Centre) Европейски информационен център за Ротаракт е мултидистриктна организация обединяваща всички дистрикти в Европа. Срещите се сформират на различна локация, за която всеки домакин кандидатства и бива гласуван. Има разписани подробни правила и изисквания, с които всеки може да се запознае на уебсайта на ERIC.Ротаракт клубовете са обединени в различни зони, наречени “дистрикт”, спрямо броя и активността на клубовете в зоната. Така в една страна може да попаднат няколко дистрикта или един дистрикт да съдържа клубове от няколко страни. Например Нидерландия е страна, в която попадат седем дистрикта, а Молдова и Румъния са в един дистрикт заедно. В тази връзка е привилегия, че България е самостоятелен Дистрикт, включващ 29 активни български Ротаракт клубове. Така на срещата на ERIC представителите на всяка една страна (Country representative, CR накратко) представят мнението по дискутираните теми на всички клубове и гласуват. Пълния правилник на ERIC е тук. Можете да разгледате как да станете член на борда на E.R.I.C. тук.Смисълът и идеята на тези европейски срещи бих разделила по следния начин:

Културен обмен - всеки домакин има възможност да представи страната и града си на активни младежи от различни краища на света. Разглеждат се забележителностите и участниците имат възможност да се запознаят с историята и културата на региона, в който се провеждат срещите. Така всеки един става своеобразен посланик на тази култура. Събитието се провежда в три вечери - на първата се приветстват гостите. На втората вечер се представят всички държави със собствени материали - уникална кухня, традиции и култура (Country boot), а третата вечер се провежда гала вечерята. Социален проект - по време на събитието се организира и инициатива, в която имат възможност да работят всички присъстващи. В Краков се организира работилница с тема “Нулев отпадък”. Беше представена идеята за този начин на живот и заедно имахме възможност да рециклираме непотребни вещи в нещо използваемо.Така се даде тема за размисъл върху всички ресурси, които използваме в ежедневието си и как може да преизползваме неща отново и отново.


 

Нови приятелства - имаш възможност да срещнеш нови приятели, с които само след “кодовата дума” Ротаракт вече знаете, че можете да разчитате един на друг. Следващата среща ще бъде в Торино, Италия. Последвайте ги тук. А след това ще се съберем на още по-мащабното събитие EuCo - Европейска конвенция в Рига, Латвия! Сйта им е тук.Следи каналите на Ротаракт България, за да разбереш кога ще бъде отворена регистрацията за събитията и въобще какво предстои на национално и международно ниво.

Facebook

Instagram 

CR Bulgaria Instagram


С огромни благодарности към българската делегация на Есенната Европейска Среща на Ротаракт в Европа в Краков, Полша: Вероника Боцова - marketing officer of ERIC 2021/2022;

Борислава Динева - Дистриктен Ротаракт Представител 2021/2022;

Каролина Динева - съветник в Дистриктната Ротаракт комисия 2021/2022;

Елеонора Димитрова - президент на РАК София 2021/2022;

Йоан Бойчев - дистриктен ковчежник 2021/2022;

Жан Ильов - член на комитета за професионално развитие в Дистриктната Ротаракт комисия 2021/2022.


Благодаря ви, приятели!


С уважение, 

Марина Желева,


Country Representative of Bulgaria

2021/2022


Влез си в профила | Регистрация