МЕСЕЧНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДИСТРИКТНАТА РОТАРАКТ КОМИСИЯ СЕПТЕМВРИ 2021


Уважаеми приятели ротарактори, интерактори, ротарианци,

Отминава сезонът на красивите утрини, ленивите следобеди, топлите нощи, щурците, морския бриз и на наелектризиращите летни бури, които също имат своя чар. Навлизаме в месец септември, време на радост, нови надежди и мечти. Той символизира началото на есента, събирането на реколтата, жътвата и узрелите плодове на майката природа. През този месец настъпва есенното равноденствие, денят и нощта се изравняват. Той е своеобразен символ на баланса между лятото и зимата, както и на светлината и мрака. 

Акцентът на месец септември в Ротарианския ни календар е „Основно образование и грамотност“. Образователният процес няма край отвъд себе си – той сам бива своя собствена цел. Живеем в динамичен свят и всеки ден се налага да научим нещо ново, нещо различно, за да сме в крак с промените и иновациите. Образователната система е положила основите в това да бъдем качествени личности - в нас да се появи желанието ни да надграждаме, да се усъвършенстваме: да се учим. Натрупаните знания са нашият опит - най-скъпото, което притежаваме. Образованието е най-ценното богатство, което съвременният  живот може да ни предложи, за да живеем пълноценно. То е благо, което ни разкрива до една  всички от тайните на света. Образованието е именно от онези неизчерпаеми земни богатства, които ще са винаги нужни на човечеството да се развива, да постига прогрес, но най-вече, за да води нормален начин на живот.

От тази гледна точка, не е чудно, че хуманитарна организация като Ротари поставя образованието и грамотността сред седемте зони на фокус в своята дейност. Освен това образованието само по себе си включва различни аспекти, един от които е възпитанието. Още от ученическите си години човек се учи и възпитава на любов към знанието. 

Приятели, радваме се, че по един или друг начин повечето от клубовете в страната подпомагат образованието на децата в своите общности. Палитрата от дейности е твърде богата, за да може едно месечно обръщение да я обхване. Грамотността и знанието правят човека свободен. Това е пътят към мъдростта. Трябва да вярваме в себе си, защото младостта е изпълнена с достатъчно сили за реализиране на всяка една мечта. Не забравяйте, че мечтателите са тези, които карат света да върви напред, да се развива, да става по-добър и интересен. Бъдете позитивни, позитивното мислене ще отвори ума ви, което от своя страна ще ви позволи да придобиете нови умения и ресурси. 

Бъдете отворени към нови идеи, които могат да дойдат от най-малко очакваните източници. Новите членове ще гледат на Ротаракт със свежи очи и няма да бъдат натоварени с опит. Техните идеи и професионален опит може да са точно това, от което се нуждаете, за да увеличите членството и да започнете интересни нови проекти, които наистина ще имат значение.

Ние разширяваме обхвата си на местно и международно ниво, докато се свързваме с тези, които срещаме в нашите общности и по света. Разширяваме способностите си да правим стойностни проекти. Използвайки въображението си и излизайки в местната общност, за да променим нещата, които не ни удовлетворяват.. Където и да живеем, независимо на кое кътче от света, ние сме част от обществото и като такива, ние имаме задължение да си помагаме един на друг и да подобряваме състоянието на нашата общност и света около нас. 

Всички ние сме доброволци с визия за по -добър свят; това правят ротаракторите.

Равенство, водене към по-добро и насърчаване . Вярваме в тези три думи. В Ротари, Ротаракт и Интеракт всички са равни, независимо от раса, религия, пол, политика или професии. Чрез членството в Ротаракт ние даваме възможност на хората да подобрят лидерските си умения и им даваме възможност да направят разлика в своите местни и по-големите глобални общности. Добрият лидер вдъхновява, той трябва да вдъхновява и развива таланта на хората около себе си. 

Насърчаваме ротаракторите да дават щедро своите умения и таланти, за да направят промяна в собствения си живот и живота на другите. Очакваме с нетърпение предстоящото пътуване, докато „Служим за да променяме животи“. 


Сърдечен ротаракторски поздрав! 

Ваши в Ротаракт, 

Ажда Рамаданова и Десислава Иванова!

Влез си в профила | Регистрация