МЕСЕЧНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДИСТРИКТНАТА РОТАРАКТ КОМИСИЯ ОКТОМВРИ 2021


Уважаеми приятели ротарактори, интерактори, ротарианци,

Както се пее в популярната песен “Отива си лятото идва есента” - времето, когато слънцето ни докосва нежно, а разходките са приятни и зареждащи с интересни събития из града и срещи със стари познайници, които да разкажат за преживяванията си през изминалото лято. Есента е времето, в което изпадаме и в лека носталгична летаргия, която ни кара да се сгушим в обятията на любимия човек и да се наслаждаваме на домашния си уют.
През октомври, определен от Ротари за месец на икономическото и общностно развитие, членовете акцентират върху една от жизненоважните цели на Ротари: подпомагането на местните икономики. Според ООН 836 милиона души все още живеят в крайна бедност, а близо 1,4 милиарда работещи хора живеят с по-малко от 2 лева на ден.
Безработицата и ниската заетост, заедно с липсата на икономически възможности, подходящо обучение и социални услуги, са в основата на бедността.
Ротарианците по целия свят са решени да намалят бедността чрез проекти, които доставят оборудване, професионално обучение и работят за укрепване на местните предприемачи и лидерите на общността, особено жените, от бедните райони. Ето няколко примера от Rotary Showcase на клубове, предприемащи действия за развитие на местните икономики и общности:
Ротари клубът в Абуджа, Нигерия, проведе тримесечно обучение за 30 вътрешно разселени жени, засегнати от терористични групи в региона. Жените бяха обучени да шият дрехи, а в края на програмата най-добрите участници получиха шевни машини, инструменти и други неща от първа необходимост. Клубът помогна и на най-добрите участници да си намерят работа в шивашката индустрия.
Ротари клубът в Адис Абеба Уест, Етиопия, предложи професионално обучение на местни участници, които присъстваха на семинар за маркетинг бизнес и обучение за мениджмънт. След това те избраха по-нататъшно обучение по направления, като фризьорство, шиене, приготвяне на храна и редактиране на видео и снимки. Правителствените служби и частните институции ги обучават за два до пет месеца. След това участниците получиха стартиращи инструменти, оборудване и консумативи, за да започнат свои собствени бизнес начинания.
Създаването на доходи и възможности за предприемачество и производителна работна сила е от съществено значение, заедно със стратегиите за образование и здравеопазване, за намаляване на бедността. Всяка общност има различни нужди и различни възможности да служи и въпрос на лично светоусещане за всеки ротарактор и всеки Ротаракт клуб в нашият дистрикт да ги идентифицира и подобри.

Сърдечен ротаракторски поздрав!
Ваши в Ротаракт,
Стефан Николов и Васил Егов
Влез си в профила | Регистрация