МЕСЕЧНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДИСТРИКТНАТА РОТАРАКТ КОМИСИЯ МАРТ 2022


Комитет: Служба на общността


Уважаеми приятели, ротарактори, интерактори, ротарианци,

Неусетно изминаха два месеца от 2022 година и ето, че пролетта е на прага ни. Темата на месец март е: „Вода и канализация“.

Преди да преминем към акцентите на месечната тема, бихме искали да използваме възможността да ви поздравим за 1 март! Пожелаваме на всички вас и близките ви да бъдете най-вече здрави, румени и засмени! Тъй като месец март бележи настъпващата пролет, зараждащия се нов живот и носи обещание за ново начало, ви приканваме да бъдете смели и обнадеждени, за да грабнете възможностите, които предстоят!

Ние от комитета за Служба на общността имаме отговорната задача да подпомагаме клубовете при избор и реализиране на проекти. Ето защо бихме искали да представим на вашето вниманието една не толкова популярна тема и зона на фокус сред нашите клубове, а именно тази за „Вода и канализация”.

Знаете ли, че на 22.03 честваме Световния ден на водата? Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.

Една от целите за устойчиво развитие включва осигуряване на достъп до питейна вода и устойчиво управление на водните ресурси до 2030 г.

Водата не е търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде ценено и опазвано. Тя е в основата на живота на земята. Доброто качество на водите поддържа здрави екосистемите и води до подобряване човешкото благосъстояние.

На много места по света са достигнати критични нива на недостиг на прясна вода. Около 1/3 от населението на планетата изпитва постоянна нужда от нея. В България ситуацията с недостиг на вода също става все по-осезаема особено след зачестилите засушавания и наводнения. Страната ни е една от европейските държави с най-малък воден ресурс.

Замърсяването е все по-голяма заплаха за качеството на водните ресурси, а човешката дейност през последните 50 години е отговорна за най-голямото замърсяване в цялата история. В резултат на това количеството на питейна вода значително намалява.

Близо 2,4 милиарда души по целия свят не разполагат с нормални хигиенни условия, а липсата на канализация въздейства върху безопасността на човешкото здраве и е причина за разпространяване на множество заболявания.

Снабдяването с чиста питейна вода и поддържане на канализацията са в основата на борбата с бедността и подобряването на качеството на живот на милиони хора. Животът на човечеството зависи пряко от водните ресурси, следователно опазването им от замърсяване е отговорност на всеки човек.

В качеството си на отговорни граждани и изпълнители на мисията на Ротари Интернешънъл ние трябва да привличем общественото внимание към замърсяването на природата, вследствие на човешка дейност и да повишим информираността на хората, защото тя е най-голямото богатство, което трябва да ценим.

Една малка стъпка към по-чиста природа е Националната инициатива на Ротаракт клубовете в България за 2021-2022 година “Бира за смет”.

Какви са вашите идеи за инициативи, посветени на чистата вода и канализацията?

Бъдете здрави, вдъхновени и добри!


Ваши в Ротаракт,

Грета Русева, Денис Кяшиф, Валентин Чапразлиев, Ажда Рамаданова

Влез си в профила | Регистрация