МЕСЕЧНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДИСТРИКТНАТА РОТАРАКТ КОМИСИЯ ФЕВРУАРИ 2022


Уважаеми приятели ротарактори, интерактори, ротарианци,

Ето, че настъпи и месец февруари. 

Темата е Мир и превенция на конфликти (Peace and Conflict Prevention/Resolution).

Ние като ротарактори имаме задачата да сме посланици на идеи и в нашите ръце е реализирането им. Щастливи сме да пишем тези редове именно след Европейската среща на Ротаракт, една от основните цели, на която е именно разбирателството, обменът на добри практики и стремежът към сътрудничество.

Общите ни цели и намерения във времето показаха резултатите - на 12-ти и 13-ти март 2022г. ще се проведе първата конференция за мир, организирана от две междудистриктни организации - E.R.I.C., Rotaract Mediterranean и клуб домакин и съорганизатор Rotaract Club Sarajevo.

В световната история виждаме, че всичко има своите върхове и падения. Виждаме, че хората винаги са били в конфликт помежду си. Виждаме, че борбата за надмощие носи разруха - материална и морална. Първият път, когато за почти 100 години човечеството постига постоянен мир, е след унищожителните войни на Наполеон Бонапарт. Но постепенно невежеството, жаждата за влияние и острите националистически вражди ни докарват бедите на световните войни.

Поучили се от падението на духа и деморализацията, хората в края на XX век започнаха да изграждат един нов модел на общуване - наднационален. Общуване, в което личностите мислят в една посока, узрели за идеята да градят, а не да унищожават. “Наднациолен” - това е един от най-подходящите епитети за нашата организация. Такава, в която морално остарелите причини за конфликти са грижовно затворени в стъклен саркофаг и могат само да бъдат наблюдавани и изучавани. Ние съхраняваме и предаваме това познание, защото дискусиите, образованието и културният обмен е правилният път към запазване на мира и добруването помежду ни.

Помнете, че “светът от доброта е сътворен, а ние сме пазителите земни”. Нашата роля като двигател на обществото е голяма. Затова пазете добротата в себе си и дерзайте за мирен и цъфтящ свят.


С приятелски поздрав от по света и у нас, Марина Желева и Мариела Николова

Влез си в профила | Регистрация