30 години отново Ротари в България


ПОКАНА
30 години отново Ротари в България

Скъпи приятели,

Имам удоволствието да ви поканя на общодистриктен благотворителен празник с благородна кауза в подкрепа на проект „Звукът на тишината“ в помощ на децата с увреден слух, посветен на 30 години от възстановяване дейността на Ротари в България.
Събитието ще се състои на 13 април 2022 г, сряда, в гр. София.
 
ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО
17:00 ч - откриване на изложба с плакати, пред Народен театър „Иван Вазов“, с участието на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и почетен член на Ротари клуб София Сердика
18:00 ч - концерт в Камерна зала на концертен комплекс „България“ (Зала „България“), ул. Аксаков
 
В програмата на концерта:
Класическа музика: Проф. Йосиф Радионов и Ангел Станков.
Вокално-театрална формация ВРАБЧЕТАТА.
Песните на приятелството с Кирил Калев.
Специален гост: Михаил Белчев.
 
Вход за концерта 30лв.
 
Моля, потвърдете своето присъствие на адрес: secretariat.d2482@rotary-bulgaria.org
За въпроси и информация: Людмила Бързанова, 088 9079435
 
Разчитама на вашето присъствие!
 
Борислав Къдреков
Дистрикт гуверньор 2021-22
Дистрикт 2482 България

За Ротари клуб София

През 2022 г. се навършват 30 г. от възстановяване дейността на първия ротариански клуб в България, Ротари клуб София.
Ротарианското движение води началото си от 1905 г., когато в САЩ е основан първият клуб. На 22 април 1933 г., в София, е подписан протокол за учредяване на първия в България Ротари клуб.
През май 1933 г. европейският комисар на Ротари Интернешънъл уведомява софийските ротарианци, че на 25 същия месец клубът е приет единодушно за член на РИ под №3596. На 4 ноември 1933 г. на клуба е връчена официално грамотата за чартирането му. През 1936 г. Ротари клуб София вече е уважавана организация. Включва в редиците си цвета на софийските интелектуалци, предприемачи, финансисти, учени. Дейността на Ротари е забранявана на 2 пъти: през 1941 от пронацисткото правителство на Богдан Филов със Закона за защита на нацията,  през 1951 от комунистическата власт. 
През пролетта на 1990 г. група ентусиасти започват подготовка за възстановяване дейността на Ротари.
На 31 август 1990 г е подписан Протокол за учредяване на Инициативно общество, което свиква първата си пресконференция на 17 септември, в която участва и доайенът на българското ротарианство Рачо Коссовротарианец от 1935 г.. На 30 декември 1990 г., в Зала 1 на НДК, се състои  благотворителен концерт, посветен на възстановяването на Ротари в България.
На 20 февруари 1991, ръководителят на Европейската централа на Ротари в Цюрих поздравява инициативното общество за извършената дотогава полезна работа и ги уведомява, че Дистрикт Гърция е приел поканата да бъде отговорен за развитието на Ротари в България.
На 4 март 1991 президентът на Ротари Интернешънъл информира Инициативното общество, за  взетото   решение, бъдещият клуб да бъде включен в Дистрикт „Гърция“, който получава името „Гърция-България“.
На 16 юли 1991 г е създаден предварителният Ротари клуб София със спонсор Ротари клуб Солун. На 17 септември 1991 предварителният клуб подготвя и изпраща  до Ротари Интернешънъл списъка с членовете-основатели, 28 души, и всички необходими документи за чартирането. На 22 октомври 1991 г Бордът на директорите на Ротари Интернешънъл взима решение да одобри създаването на клуба. На 4 ноември Ротари клуб София получава чартърната си грамота в голямата зала на хотел Ню-Отани пред повече от 550 гости, между които министър-председателят, председателят на Народното събрание, министърът на външните работи, кметът на София.
Повече информация на
https://rotarysofia.org
https://www.rotarydistrict2482.org
 
Проект на „Ротари клуб София 1933“:
 
„ЗВУКЪТ НА ТИШИНАТА - ротарианци в помощ на хората с увреден слух“
 
Координатори: Фани Михайлова и Кирил Калев
 
 
ФАКТИТЕ
  • Загубата на слуха при деца и възрастни в световен мащаб е сериозен проблем със социална значимост.  Около 470 милиона души, или 6,12% от населението на планетата, страдат от т.нар. инвалидизираща загуба, на слуха. От тях 34 милиона или 7% са деца. В допълнение на това, повече от 100 милиона млади хора на възраст между 12 и 35 години се оценяват с повишен риск от развитие на загуба на слуха поради опасното използване на лични аудио устройства и излагане на вредни нива на звука.
  • Музиката играе много важна роля в човешкото общество, култура и комуникация. Има редица изследвания за това, как музиката развива уменията у хората , подобрява комуникацията, артикулацията и разбирането на речта, подпомага развитието на фината моторика, разширява мирогледа, стимулира творчеството, както въздейства на социалното и емоционално развитие.
  • Киното: Преди дни американският филм „КОДА-дете на глухи родители“ спечели престижната награда ОСКАР за най-добър филм, а глухия актьор Трой Коцур спечели наградата за поддържаща роля. По вълнуващ начин филма разказва историята на едно глухонямо семейство и чуващата им дъщеря, като по този начин обръща внимание и поставя на дневен ред пред световната общественост проблемите на хората в неравностойно положение в обществото.
 
 
ЦЕЛЕВА ГРУПА
  • Целта на проекта е децата и младежите с увреден слух в България да се докоснат до света на музиката. Това би могло да се осъществи чрез организиране на концерти, запознаване с различни музикални инструменти, срещи с известни музиканти, жестов превод на песни. Ще се организират различни инициативи и информационни кампании.
  • Хората с увреден слух в България не са хомогенна група. Проекта ще бъде насочен основно към деца, младежи и техните семейства, което ще  привлече вниманието и на възрастните хора с увреден слух.
  • РОТАРИ КЛУБ „СОФИЯ 1933“ ще привлече за участие и други клубове от дистрикта. Като партньори ще бъдат привлечени медии, специализирани училища за деца с увреден слух, неправителствени организации и др.
 
 
Проект за ПРОГРАМА март-юни
 
1.Събития в клуба
 
       1.1.Беседа от водещ специалист по темата с акценти върху проблема, възможни действия от страна на обществеността ……срок 1.4.2022
       1.2.Посещения на ротарианци в училища, идеи за подпомагане на  даровити деца с увреден слух…..срок 15.4.2022
       1.3.Сключване на медийни партньорства и участие на ротарианци в медии за привличане на съмишленици и подпомагане на проекта…….срок 20.4.2022
 
2.Събития извън клуба
 
       2.1. Подписване на меморандуми за подпомагане и сътрудничество с училища, специализирани институции, НПО……срок постоянен
       2.2.   Организиране на специализирани срещи на ротарианци с изпълнение на музика в училище в София по повод 24 май……срок м. май
       2.3. Организиране на специализирани срещи на ротарианци с изпълнение на музика в училище в Пловдив по повод 1 юни - Ден на детето……срок м.юни
 
Проект на „Ротаракт Клуб София“ и „Ротаракт Клуб София интернационал“
 
„Чуй ме с жест“ – популяризиране на българския жестов език
Координатор: Елеонора Димитрова
 
Младите ротарианци си поставят за цел да популяризират и тематизират в обществото особеностите и значението на жестомимичния език като средство и начин за приобщаване на глухите хора към обществения и културен живот  в страната.
Влез си в профила | Регистрация